De Zeewoldense BABYNAMEN van 2016 
 
Op de laatste dag van 2016 beleefden we een genoeglijke afternoontea met oliebollen en het doornemen van de geboortekaartjes van het afgelopen jaar. Zoveel verschillende namen, 212 kindernamen telden we. Viermaal een tweeling waarvan één koppeltje behoorlijk te vroeg…
Sowieso zijn er een aantal baby's flink te vroeg geboren. Soms op een spannend randje. Gelukkig kunnen we melden dat ze allen goed aan het groeien zijn.
Ook dit jaar meer jongens dan meiden. Jullie lezen een enkele keer een klein sterretje achter een naam... Ook zij mogen genoemd worden.
Het jaar startte met de dochter Senna. Heerlijk thuis in Zeewolde geboren en meteen traditioneel overladen met de cadeaus van onze plaatselijke winkeliers.
 
Zelfs je naam is mooi, mooier dan die van iedereen die de zelfde naam heeft
Korte namen hebben de overhand voor zowel jongens als meisjes. Liv, Liz, Lizz, Lea, Lot, Isa.
Als langste naam noteren we: Jahviënety, en geloof ons maar, het correct noteren van deze naam kostte meer tijd dan de geboorte van het gehele kindje van kruin tot teen.
De langste jongensnaam is Abdelkarem, deze komt uit Syrië. Zoals we dit jaar een aantal kindjes verwelkomden uit verre landen. Haiakom op’, Wafatrouw Ilaan?’ (paste in ieder geval mooi bij zusje en broertje Amaan en Aamen), Imen ‘geloof’. De namenlijst is daarom heel divers.
Veel namen komen vaker voor. Twee Marcels, toevalligerwijs beiden van Poolse ouders, binnen één week geboren. Toeval of niet, de nagenoeggelijk klinkende namen Xavier en Zafir werden op dezelfde dag gegeven. De betekenissen ‘schoon nieuw huis’ en ‘overwinnend’ liggen mijlen ver uit elkaar. Waar de mamma van Xavier inderdaad net naar Zeewolde was verhuisd en de bevalling van Zafir met zijn 5050!gram (Tevens de grootste baby uit 2016) ook echt een behoorlijke overwinning was voor moeder en verloskundige. Tweemaal de naam Anthony, de ene een puur Hollandse jongen en Anthony van Armeense ouders. Dochter Irina van Russische moeder Elena, en de lang verwachtte Elena van Hollandse Cindy. Origineel is Twirre, bij opzoeken lazen we 'wervelwind' als betekenis, en vroegen ons af of het inderdaad een dynamisch kindje is geworden.
De kortste naam is Bo, als jongen, daar kan geen schrijffout in komen. Er is ook een meisje Beau, na twee oudere broertjes een ‘mooi’ roze feestje in huis.
Verschillende meisjesnamen eindigden op –bel/belle/bella, wat ook ‘mooi’ betekent. Met de naam Mayra werden twee Zeewoldense meisjes aangegeven bij de burgerlijke stand, welke naamuitleg dan weer staat voor ‘beeldschoon’.
Veel namen zijn modern, zelfs nieuw, of origineel qua schrijfwijze. Fynn, Thyn, Noxx, Jesayli, Djonah, Indy, J’Esmay, JayDi, Shane, Novan. Altijd opletten met het goed te spellen. Maar stoere echt Hollandse jongensnamen zijn er gelukkig ook genoeg: Sjoerd, Bram, Sam, Arnout, Frank, Gijs, Joost, Joris, Roel,Thijs, Berend, Bas, Naud (=Kirstens Neefje, niet uit Zeewolde, maar we stonden wel ‘aan zijn wieg’)
Arthur is hier ook een verstekeling aan boord, zijn ouders waren een midweekje op de Eemhof, waar ‘Verloskundigen Zeewolde’ in een rol als Supermidwife-to-the-rescue op af racete ter assistentie.
Maud, Naud en Arnout, ze staan in de lijst. Berend (Bär: ‘beer’ Germaans) en Bjorn (‘beer’ in Scandinavië) mooi lief betekenisvol en stoer tegelijk.

We memoreerden het ‘dubbel zitten’ van Marianne in het dorp: een badbevalling, en Wilke ondertussen naar het Geboortehuis, ook in bad, goud voor beiden. Ivar en Lorijn. In die Olympische nacht zwom Ranomi Kromowidjojo zichzelf niet naar het podium.
Zeewolde telt nu ook een Ranomy, zij draagt de kleur van een eventuele toekomstige Olympische medaille al in haar achternaam en Lourenzo draagt de achternaam van zijn vader gewoon als voornaam zo zijn ze toch aan elkaar gelinkt.
De Y in je naam, is dit jaar weer vaak te vinden, ruim 40 keer begon of eindigde een naam ermee, of werd deze er op originele wijze in verwerkt, waarbij Jay… als start zeven maal gekozen werd. ( Inclusief schrijfwijze Djay…) Jason, Jayson kies maar uit, met of zonder i-grec. Zo kennen we Joshua en Yoshua, Evi en Evy, Kaj en Kay, en ja, elke naam is mooi, mooier dan die van iedereen die dezelfde naam heeft

De twee geboortes nagenoeg tegelijk van Kirsten bij Faylinn en terwijl ‘One born Every minute’ op de tv speelde, hielp Marianne Jayvano ter wereld.
Betekenissen, we houden ervan. Zyan de ‘kleine koning’, met zijn stoere moeder die hem in stuitligging baarde, net als de moeders van Emma en Loïs trouwens. Loïs kwam als eerste van de tweeling, die op de voorlaatste dag van het jaar geboren werd. Als laatste van 2016 kwam broertje Amos, hij is nu de jongste van zes. Bij het opzoeken van zijn naamsbetekenis vonden we: ‘dapper, gedragen, een last’, wat de zwangerschap van de moeder wel goed samenvat. ( 2x een bijna-zevenponder!)
Myrthe: ‘liefde geluk en vruchtbaarheid’ haar moeder was net zo dapper trouwens met haar keuze voor een keizersnede in verband met afgeweken stuitligging, zo ook de mamma van Isabella, daar hoeft niemand licht over te denken. Het kindje van Myrthe’s moeders Syrische ‘taalmaatje’ heet Mirna:vrede’ en zo kan alles op zijn plek vallen.
Améll: ‘de macht van een adelaar’ tegenover de kracht van de barende, als wij aan het harde werken en volhouden van zijn moeder denken. Hailey: ‘held’ (perfect passend bij een uitgezonden militair als vader) Ieder kindje groeit ongemerkt in zijn met zoveel zorg uitgekozen naam. Kaj, Kaj, Kaj, Kaja, Karoy, Kay, Kyan, Kyano en we halen het nog eens aan van die pinguïns op de Zuidpool die zonder moeite kun kleintje uit de pinguïncrèche kunnen zingen. Ouders weten exact welke van hen is.
Zo het rijtje sierlijk klinkende meisjesnamen: Lavinia,Livina, Olivia,Sophia, Charlize,Charlotte, Caitlyn, Fayenne, Romina, Deliah,Farah, Sarah, Gabriëlla, mooier dan la la la… we zouden ze allemaal wel kunnen noemen. Maantje Luna, Zonnetje Solenn, Bloemetjes Jasmine, Linde en Rosalie. Maar een leuk en leesbaar stukje over 212 kindernamen is best een klus…
Duuk, Luuc, Faas, Fabio, Fedde, Roan, Rens, Ryan: kort, krachtig origineel. Jop en John, Pieter en Pjotr, Olaf en Owen, Manoah en Noah, Roan en Ramos, Romina en Romy, Maylie en Faylinn, Aydenn en Djayden, Sem en Senn, Ella, Emma, Anne, Anna, zo gelijk en zo verschillend.
Marijn, Lorijn, Marjolijn, Martijn, Madeleine, Stijn, Tijmen. Lange ij korte ei? Steije, met allebei, of Tygo met de  i-grec, hoe wordt het precies gespeld?
Rafael zonder puntjes, Samuël met. Seline met een s, Tobian met een n. Thobias met een h, Tijmen zonder.
We wensen de toekomstige kleuterjuffen wederom succes met alle nieuwe kindjes.
En wij vinden werkelijk alle namen mooi en passend, voor al die mooie Zeewoldense kindjes!


De topnamen?
3xFleur
3xMila (+2xMilan)
3xSenn(+2xSenna)
3xLoïs
5xLukas/Luka/Lucas/Luuc/
3xJayden (+1xDjayden)
3xEmma.
Geen echte winnaar dit jaar en ook geen kopietje uit de top tien 2016 van het gehele land.
(1 Julia 2 Sophie 3 Anna /1 Sem 2 Noah 3 Daan) maar wel in de lijst voorkomen.

Wij zijn één januari 2017 gestart met Kirsten Ketelaar als vaste partner binnen ons team. Het was juli 2014 dat zij haar eerste Zeewoldenaartje (Zoë -NB in 2015 de meest gegeven naam 2016 telde slechts één Zoë-) geboren zag worden. Sindsdien heeft Kirsten al vele kaartjes in ons geboortekaartjesboek mogen bijplakken en dit vanaf nu als officiële maat! Vaste waarneemster Marjolein is tijdelijk niet werkzaam omdat zij hard aan het nadenken is over een mooie naam voor haar eigen 2017-babytje.

 
Tot slot
             allen een vruchtbaar2017 toegewenst!

 
@poldervroedvrou

 


 

Geen opmerkingen: