De namen van 2017

Het jaar startte met Adam, wat een passend begin. Liv was daarna de eerste ‘in Zeewolde geboren’-baby. We registreerden legio kindernamen in onze praktijkagenda, 101 meisjes en 99 jongens. Waar Abel, die op de laatste dag van het jaar werd geboren, de 200 volmaakte. Sowieso opmerkelijk veel Bijbelse namen; Mozes, Ezra, David, Levi, Simon, Naomi en Mattheus, die kortweg Mats wordt genoemd. Elisabeth als roepnaam, maar ook enkele keren als tweede naam. Maria werd in het voorjaar geboren en ruim voor de kerst kwam Jozsef. God werd gedankt in de naamsbetekenis, of in de zorgvuldig geformuleerde tekst op geboortekaartjes. Joëlle ‘geschenk van God’, Jothan ’God is goed’, Nathan ‘God heeft gegeven’, Manuel ‘God is met ons’. Christiaan, de aangewezen volger van Christus. Bij Deontae zit Hij zelfs in de naam verwerkt. Manoah; ‘vrede en rust’ kwam veel te vroeg, woog nog geen kilo, dapper meisje.
Noemenswaardig; Hendrikus/Hendrika als tweede naam, een opvallend traditionele keuze bij Memphis als roepnaam of boerenzoon Lukas en bij Noah in zijn prachtig beschilderde kamertje.
Sterre en Stella stralen ieder op hun eigen manier. Hollandse Joek en Yuksel een echte Bulgaar; zo anders met toch een nagenoeg gelijke uitspraak.
Op een enorme geboortekaart, een heuse plank, stond: ‘Grote avonturen beginnen klein.’ Vermakelijk detail: deze Lyam en een Liam met een i, werden op dezelfde dag geboren. Rif en Rivano vieren hun verjaardag een dagje na elkaar, de overbuurjongens Sep en Sef een ruime week.
Loïs; op haar geboortekaartje lazen we een vertederende quote van grote broer: “Hoera!! De baby is geboren!! ‘Mag ik de hut laten zien?’ ‘Natuurlijk Lucas,’ zei mamma. Ik ging laten zien hoe je moet timmeren, vissen en pianospelen. Dit is nou Vriendschap!!”
Wilke werd niet vernoemd -al leek ons dat een grappige geste- bij Willem en Wilco, maar ze had wel de eer om bij drie meisjes uit één gezinnetje op rij te ‘verlossen’, Teske is daar nu de jongste. Ook assisteerde zij bij vier van de vijf zonen uit één gezin, waar Romee -met zijn vijf kilo (5000gr!) als geboortegewicht- nu de Benjamin is. In dezelfde nacht werd de kleine (4390gr) rebelse Milou geboren.
Frey, met als tweede naam Seppe, kreeg de prachtige Nirvana-songtekstregel ‘Come as You Are’ mee als boodschap voor het leven, Zoë betekent Leven, Mayse Sierlijk, Noa Bewegelijk en Noah Rust. De Iranese Tara blijkt ook een hoge heuvel in Ierland, Pola uit, inderdaad, Polen. Een Polderwijkjongetje had Elvis kunnen heten, maar er werd voor Memphis gekozen. (Dus niet vanwege die voetballer.) Micha schrijf je zo: МИЩА in het Russisch. De meeste (doop-) namen kreeg Kaiana Elisabeth Lee Breese, zij werd in vliegende vaart in bad geboren met op haar geboorteaankondiging een originele Hawaïaanse boodschap: Ko Aloha maka mae e ipo; Lieveling, je bent zo kostbaar! Namen als een liedje; Leyla got us on our knees. Zelfs haar naam is mooi; Julia.
Yasmijn en Yasmine, Nikki en Nicky, Noor, Nora en Nora-Lynn. We hebben een Ivy, een Noa, en een Ivy-Noa. Originele namencombinaties, zoals ook deze; Loena-Jíleah en Amy-Jane.
Scandinavië is goed vertegenwoordigd dit jaar met onder andere; Emil, Kay en Kjel. De kostbare Friese Djurre -duur- en Calle, waar Marianne ‘Call the midwife’ naspeelde.
Dertien juli was een speciale datum dit jaar. De geboortedag van Miley, Amira, Lars, Sven en Ryan*. De laatste mag ook hier genoemd worden, net als de lieve Chanel* van afgelopen november.
Er wordt ieder jaar wel een Charlotte, Elin of een Elisa geboren, maar Zeewolde had, tot nu toe, nog nimmer een Wiebke, Belmiro of een Bonita.
Zoontje Noël en dochter Lotte, wat hebben zij gemeenschappelijk? Beide moeders zijn verloskundige. Met het meisje haar komst vierden we ‘de Nationale dag van de verloskundige’. Noël werd één keer gekozen als tweede naam, maar die van ‘ons’ kreeg Benvenuto, wat meteen zijn kwart Italiaanse afkomst verraad. Welkom in Zeewolde jongen!
De H is van Harvey, maar ook van Hugo en de meisjes Haçer en Huda, waar we Turkse en Syrische invloeden ontdekken. De laatstgenoemde was een onverwachtplotselinge AZC-thuisgeboorte onderleiding van Kirsten.
Randell en Lamar kunnen zo in een rapgroep, Rhodyn aan het werk als DJ en Shane als You-tuber. Lennox klinkt als een hoogstoriginele hippe naam, het blijkt een Schotse edelman uit Shakespeare’s MacBeth.
Matroosje Luka met zijn geinige driedimensionale geboorteboot wensen wij een behouden vaart. Luca als jongensnaam of Loeka voor een meisje, Luke, Luuk; in al zijn vormen is sowieso het vaakst gekozen als voornaam of tweede naam.
Wat zijn de verschillen; Jax of Jazz. Apart hè, hoe enkele letters het verschil maken. Is Jasper meer traditioneel en Jess dan weer modern? Plus de meest gekozen naam in ons dorp; Jesse. Welkom zijn ze allen; de kleine peanut Jaran bij al zijn huisdieren en de aan de ‘Kalverstraat’ geboren Jochem. Nee, niet die dure Amsterdamse winkelstraat, maar gewoon tussen de landerijen in een gezellige boerderij naast de kalverenstal waarop we het humorvolle straatnaambordje ontdekten.
Jacco en Wilbert zijn boerenbuurjongens, lekker oer-Hollandse namen op twee belendende boerderijen.
Jaylinn, Lindy, Maelynn, Maline, Féline, Marly, Marlinde, Jorinde, Maëlle, Joëlle, Noëlle.
Lente, Jinthe, Jildau. Kiezen voor een eerste en een tweede naam. Gina Sophie of Sophie Dia, Sten Fedde, Fedde Jack of slechts Jack. Franse namen en bloemetjes: Amélie, Lilli, Lily-Rose Rosaly, Madelief, Isabel en Isabella. Zorgvuldige gekozen accenten aigú en gràve, wel of geen trëma of juist zo fonetisch mogelijk gespeld een y of een i, een c of een k: Esmée, Loïs, Viene, Evi, Evy, Oskar, Kasper, Coen en Cas.
Bobbie, Robin, Avery, Puck, Sacha; het zijn allen meisjesnamen. In het huis van de uit Zeewolde verhuisde Fleur woont intussen alweer Lexy, de babykamer mocht roze blijven, en ‘scheetje’ Fleur was welkom bij grote broer en zus. Daan en Dean, Damian en Dylan. De illustere Mr. Jim. De namendiscussie we houden er zo van en vinden het een eer om als eersten de naam te vernemen. Gijs, Bram, Kenji, Kian, Tygo, Vince. Olivier van de olijfboom afgeleid en Laith; Syrisch voor Leeuw.
Roan, Noan, Novan, allemaal met liefde gegeven. Dania, Claudia, Lisa, Vera, Victoria en Laura. Leanne, Maud, Meike, Megan, Milan. Stoere Pien, gelukkig zonder de allitererende achternaam van haar moeder, dito voor Femke. Bijna alle letters van het alfabet zijn vertegenwoordigd, zelfs de X van Xavi. Deze letter is trouwens wel vaker als eindletter te vinden; Dex en Alex. Ook de Q van Quinn, waarin de trend van dubbele laatste medeklinker in te vinden is gelijk bij Sepp, Tess en Finn.
Slechts één letter ontbreekt (weer). De U. We zullen buurvrouw Ulina vragen of zij ervoor zorgt dat in 2018 een kleinkind naar haar vernoemd wordt.


De Poldervroedvrouwen Marianne Wilke en Kirsten

Geen opmerkingen: