De babynamen van 2018


              
Op de laatste dagen van het jaar, wordt het weer tijd om de balans op te maken. Hoeveel baby’s zijn er in Zeewolde geboren en waren het jongens of meisjes? Welke naam werd het vaakst gegeven? We telden totaal 222 namen, waarvan 116 jongens en 106 meisjes.
Januari startte in het ziekenhuis met Timor, Zuzanne en Nicolas en toen, op donderdag vier januari met een heldere volle maan in zicht, kwam Elin om tien over drie thuis ter wereld. Zij was de eerste officiële thuisgeborene van 2018, en daarbij meteen ook een heuse tweedegeneratie-Zeewoldenaar.
We hadden soms weken waarbij er iedere dag een kindje werd geboren, het record werd negen binnen één week aan het eind van februari waarvan vier koters hun verjaardag op de twintigste mogen vieren. Sporadisch viel er ook een enkele week van complete geboorte-stilte. Het blijft als altijd hollen of stilstaan in ons vak, maar vlak na een geboorte een mooie naam te horen krijgen, die met trots en liefde wordt uitgesproken, blijft het allerleukste.
Korte klinkende namen; Daan, prinsesje Fien, Tijn, Pien, Bram, Saar, Lars, de rijke Gijs, Jaap -stoer, lekker kort-, Teun ‘Hij is er!’, Frank -broertje van Mats-, Wout, Noud ‘Hoera, nooit meer misselijk!’. Ultrakorte; Sem, ‘Little Prince’ Kaj, Bas en Cas. Niet te verwarren met Casper, ook weer niet te verwisselen met Jesper. Kort maar met toch een tweeklank erin; Eva, Emi, Roan, Ryan, Liam. Met meerdere lettergrepen; Michelle, Damian, Luciano, Carina, Julian. Zelfs een enkele dubbele naam; Leslie-Nduku, Roy Junior en de acht-en-een-half-ponder Ju-Long, dat hij maar een flinke rijzige jongen mag worden.
Bloemetjes; Jasmijn, Iris, Roos, Rosa, Rosalie. Een edelsteen, een kleur, sterren, het heelal, geheime tekens, Godenzonen; Robyn, Amber, Sterre, Rayan, Runa, Odin en houden van een kindje met een liefdevolle naam als Tiamo doet toch iedereen? We telden drie maal een Poolse tweeling; Anthony & Anesthasia, Milan & Lena, Gracy & Franciszek en het oer-Hollandse koppeltje Anna & Noor. Marianna werd uiteindelijk in Polen geboren, maar natuurlijk wel een supermooie naamJ. De betekenis van Destiny is bestemming en heeft niks met oma Tinie te maken. Syrische kindjes kregen namen als Bisan, Zahiba, Modar, Ahmad, Ilya en Saam. Onze meiden van het jongemoederhuis kozen; Sharif, Divaïsha, Giovannah, Fernando, Djayvano, Amira omdat de betekenis prinses en leidster is, Sahra en ook een Destiny en Jazzlinn.
Jesslynn, Faylinn, Aylinn, Ayleen, Ayaan, de variaties kwamen vanuit alle windstreken naar ons toe. De waardevolle gift van God; Djano. Djairow, Djevi, Jaivey namen die je niet snel op voorbedrukte naambekers zult vinden, Jayden, Jayson, Jake, Jace, ‘We love you to the moon!’ Mace. Mason; Hello World! lazen we op een geboortekaartje en de andere was zelfs in een verrassende flessenpost. Ajay, dat spreek je vast uit als Eejee, zeker in combinatie met Morgan als tweede naam. Simeon Alexander wordt kortweg Siem genoemd, Louis François Maria is eenvoudigweg een flinke boerenzoon. Onze hartendief is Julie, Milou werd twee maal als naam gegeven, de ene krap drie kilo, de ander een dikke acht ponder, ze werden beiden in juni geboren.
Het vaakst is de naam Sophie gegeven, maar liefst drie maal in Zeewolde het afgelopen jaar, landelijk staat deze naam op een derde plek. Thomas en Luuk delen hun eerste plaats qua jongensnaam, beiden drie keer in ons dorp.
‘Liever dan lief’ lazen we op het geboortekaartje van Liv en ‘Het mooiste wat je kunt worden is jezelf!’ bij Levy. Wat toch echt anders spelt dan Levi. Of wat te denken van Jax danwel Jaxx, op dezelfde dag geboren ook nog… Fin, Fins en Vince, Joëlle en Joël, Alexandra en Alexander. Met een blije ‘Wens Wonder Werkelijkheid!’ werd Aaron aangekondigd. Hailey kwam in een nest met vosjes terecht, Zinnedine in een huis vol jongens. Malya, Zoey, Lareya, Yuna, Kyana met de altijd hippe Y erin verwerkt. Marellva, Fajén, Velvet, Valente, Bobbie, Moana, Jenna, Senna of Nessa en Novée naast Noé of het nieuwe Nova of de eigenzinnige 2-xïge Lexxy; Allemaal vlotte verrassend-originele meisjesvoornamen die je niet vaak tegen zult komen in Zeewolde, tot op heden dan.
Simon, Jemuël, Jedidja, Micha, Hanna, Elijah, Ruben, Natan, Adam, Sarah, Joanne, Noah, onze kleinste kindje (680 gram) Naomi en de benjamin in deze opsomming; Benyamin Adam, hun namen lichtjes gestoeld op oorspronkelijk Bijbelse betekenissen.
‘Liefde werd leven!’ Batuan is een Balinese tempel en Furkan een beroemde Turkse basketballer, en volgens zijn grappige geboortebericht prikte Fedde zijn eigen ballon door. Een houten uitgezaagde fopspeen als origineel kaartidee bij Nolan, het betekent kampioen en het was vorig jaar in Frankrijk de populairste naam. Alan, Owen, little mister Jesse, Justin, je zal ze allemaal maar in de klas krijgen. Esmée, Emme, Femke, Loïse, Lisa, Claire, Félice en Feline met haar geboortebericht dat per roze flessenpost aankwam. Milan voor een jongen, Mila als meisjes naam, Vera, Lauren als eerste naam of als tweede, Olivia en Octavia. Danique of de q-loze uitvoering; Lieke. Kiezen we voor Luuk of Luca? Lekker eigenzinnige jongensnamen; Bradley, Morris Hero, Declan, Milas, en Milan. Martijn, Joey, Stefan, Thijs, Timo, Mika en Mike. De boerenzonen Hidde en Jarik.
Een jongenshuishouden op Horsterveld kende al Rijairo uit januari en het aan eind van dit jaar nummer vijf erbij; Rosavinio. Je zal ze maar allemaal tegelijk moeten roepen om aan tafel te komen: ‘Ro, Rij, Ro, Ri, Ro… Eten!’
De sterrenkindjes*, allen veel te vroeg geboren, noemen we hier ook. Ieder met hun eigen naam; Noa, Daniël, Sophia en Noah, ze worden voor altijd meegedragen in onze harten. Aan de Elementen is steeds wel weer iemand zwanger. Ook Demi werd daar geboren, en Lev en Lindy, altijd iemand om mee te spelen in Polderwijk! Vaak kiezen ouders de naam vanwege een mooie klank, het is niet verwonderlijk dat er zo nadrukkelijk op de klank wordt gelet, de naam moet goed klinken. Hoe melodieus kun je een naam maken: ‘Onze prachtige dochter!’ Elodie Lynna. Leilah, Lina, Lena, Elena, Amelia, Emma Cornelia, Juliëtte en Celeste Rosalyanne. Tweede Kerstdag om vier minuten na middernacht werd Jente Maria thuis in bad geboren, vernoemd naar haar tante en ook in verband met de speciale datum, het werd één groot warm feest.
Dit jaar sloot af met baby Luuk die in het ziekenhuis keizerlijk ter wereld kwam, dat bracht het getal voor die robuuste jongensnaam op drie en het totaal op 222.

@poldervroedvrou & Wilke & Kirsten

Geen opmerkingen: